Kuningaslohta Alaskasta

 

TOTEUTA UNELMASI – KALASTA SUURIN LOHISAALIISI ALASKASSA

 

Tom Kåhre perusti Fish Creek TWW Ltd:n vuonna 2009 ja on tänä päivänä Suomen suurin kalastusmatkojen järjestäjä Alaskaan. Kaikki lähti siitä, kun hän seitsemän vuoden ikäisenä oli lukenut artikkelin kalastusseikkailusta Alaskasta, Valituista Paloista. Silloin, 7 -vuotias Tom, joka pääosin kalasti isoisänsä kanssa Porvoon vesissä uskoi, että tuo Alaskan unelma tulee aina olemaan unelma, eikä kellään ”normaali” ihmisellä ole varaa tai mahdollisuuksia lähteä Alaskaan kalastamaan.

Vuosikymmenet kului ja Tom oli silloin kalastanut lähes kaikkia joet Suomessa, Pohjois-Ruotsissa ja Norjassa. Unelma kyti ja matkustaminen oli tullut varsin yleiseksi, verrattuna matkustamiseen 1960-1970 luvulla. Myös Tom oli työnsä puolesta matkustanut paljon (parhaimpina vuosina reilusti yli 200 vrk/v. ulkomailla). Sattuman kaupalla v. 2009, Tomin norjalaisen kollegan poika, oli 6kk:n reissulla Alaskassa, ja selvitettyään lentojen hintoja ja pituuksia kävikin ilmi, ettei Alaska loppujen lopuksi ole niin kaukana tai vaikeasti saavutettavissa. Silloin lentojen hinnat olivat n. 800 € meno-paluu ja sinne pääsi ainoastaan ”kahden pysähdyksen taktiikalla”. Kaikkien huipennus oli se, että perillä olisi tuttu ja turvallinen henkilö, joka paikan päällä opastaisi luontoon, karhujen kohtaamiseen tai niiden kohtaamisten välttämiseen, ja ennen kaikkea kalastamiseen. 

Unelma lohen kalastuksesta Alaskassa toteutui ja ylitti villeinmätkin odotukset jo ensimmäisenä päivänä. Kun Pohjoismaissa oli ollut tyytyväinen, jos viikon aikana saa pari tai muutaman lohen, oli nämäkin toteutuneet Alaskan matkan ensimmäisenä päivänä. Ja päiviähän oli vielä 6 jäljellä. Loppujen lopuksi oli 4 henkilön kalasaalis reilut 1.000kg lohta (99% C&R). Kun vielä Alaskan villi luonto, näytti parhaat puolensa, ja tutustutti meidän 4:n nousevan lohilajin lisäksi karhuihin, kojootteihin, majaviin, hirviin ja valkopääkotkiin, täydentyi viikko ennen näkemättömällä tavalla. Siitä heräsikin uusi unelma: ”Jos minä kerran sain mahdollisuuden tulla tänne, niin miksen jakaisi tätä kokemusta myös muiden kanssa”? 

Samana vuonna alkoi sopimusneuvottelut paikallisten oppaiden ja majoitus- ja kuljetusliikkeiden kanssa. Koti Suomessa neuvottelut jatkuivat virallisten matkatoimistojen ja Icelandairin kanssa, joka oli avaamassa Suomesta uutta lentoreittiä Alaskaan ”Yhden Pysähdyksen Taktiikalla”, eli lento Helsingistä, Reykjavikin kautta Anchorageen, Alkaskaan, joka kestäisi vain n. 12 t., alkoi paketti olemaan selvä. 

Moni ystävä halusi mukaan matkoille ja sana levisi puskaradion kautta. Tällä tavalla Kala-Harri tuli myös tutuksi. Kala-Harri on käynyt Alaskassa jo 5 kertaa ja tuonut omia ystäviään kokemaan nuo mainiot lohen kalastusmahdollisuudet ja sen ennen näkemättömän kauniin luonnon.

 11 vuotta Alaskaa

11 vuoden kokemus Alaskasta, sen kalalajeista, eläimistä ja luonnosta ja sen ”varoitusmerkeistä” (tulvat, maanjäristykset, lämpötilavaihtelut, ym), sekä seudun ihmisten tuntemus, on äärimmäisen tärkeää ja mahdollistaa hyvää ja turvallista kalastusta ja monenmoisia luontoseikkailuja myös tulevaisuudessa. Kahden hiljaisen Covid19 vuoden jälkeen matkustaminen Alaskaan on taas mahdollista kesällä 2022. Kokonaisbudjetti viikon reissulle kesä-heinäkuussa on hiukan reilut 3.000 euroa (sisältäen lennot, maa- ja jokikuljetukset, asumisen sekä paikallisen opastuksen. Fish Creek TWW Ltd on juuri avannut uudet kotisivunsa. Voit lukea Alaskasta ja valmismatkoista lisää ositteessa: www.fishcreek.fi

Tom ja Kala-Harri toivottavat myös sinut tai yrityksesi mukaan toteuttamaan unelmasi: ”Kalasta – Unelmasi Lohisaalis – Alaskassa”. Kesän 2022 ja 2023 matkoille löytyy vielä tilaa. Mutta toimin nopeasti, sillä kuten kalatkin, nopeat syövät hitaat, tai isot syövät pienet, tai miten sen nyt menikään 👀🎣😯😂

 

Kommentit