Koruja kalannahkoista

 


”Annen & Arskan korupaja”

Ari Laine on tunnettu kalastusvalokuvaaja ja innokas kalamies. Kala-Harri on tuntenut Arin vuosikausia yhteisten kalastusmatkojen ja kalastusharrastusten kautta. Idearikas mies on lähtenyt aivan uusille urille jalostamaan saaliskalojaan, joista seuraavassa napakka selvennys pellepelottoman omin sanoin.

Muutama vuosi sitten Anne Laine kävi aikuisopistossa hopeasavi-kursseilla, josta innostus korujen tekemiseen sai alkunsa. Ensimmäiset korut olivat hopeasavesta valmistettuja korvakoruja, sekä sormuksia. Vuosi sitten pohdimme eräänä iltahetkenä sitä, miksei kalastajille ole tarjolla mitään tyylikkäitä koruja. Googlailin aihetta pari iltaa, ja totesin, ettei löydy. Ainakaan mitään kohtuuhintaista. Niinpä saimme kipinän kokeilla jotain aivan uutta. Innokkaana aktiivikalastajana kynnys oli aika matala. Aloin siis perehtyä eri kalojen nahkoihin, niiden ominaisuuksin ja soveltuvuuteen korupohjiin työstettäviksi. 

Ahvenkorut nahkalla ja evillä. 


Muutamien kokeilujen jälkeen alkoi työn jälkikin olemaan jo kohtuullista. Aluksi keskityimme etupäässä kaulakourujen valmistamiseen, mutta nopeasti homma alkoi laajenemaan sormuksiin ja korvakoruihin.  

Sittemmin mukaan tulivat myös rannekorut, solmioneulat sekä kalvosinnapit. Opittiin uutta erilaisten nahkojen käyttäytymisestä ja käsittelystä. 

Parhaiten korupohjiin soveltuviksi valikoituivat nopeasti lohi, hauki, nieriä sekä ahven. Testasin myös Norjasta kalastamieni kalojen soveltuvuutta koruihin. Näistä syntyi muutama setti kaulakoruja ja korvakoruja, materiaaleina kissakala, ruijanpallas sekä makrilli.

Näistä erityisesti makrilli vakuutti kauneudellaan. Upeat valtamerikalan kuviot ja värisävyt toimivat yllättävän hyvin koruissa. Ainoa ongelma oli nahan käsittely. Nahka on erittäin rasvainen, ja silkinhieno. Siitä lihan ja jänteiden poistaminen osoittautui todella haastavaksi. 


Tuotantolinja raksuttaa koko ajan

Tällä hetkellä erilaisia kaulakoruja on tarjolla useita erilaisia malleja, sekä kokoja. Eri kalojen nahoista.”Omasta mielestäni mallistomme kruunu on ” Äijäkoru”; iso lohiriipus, jossa korupohjaan on upotettu lohennahka, sekä ammattisitojan tekemä upea lohiperho. Myös sormuksia on jo valmistettu eri kalojen nahoista, mm. lohesta, hauesta, ja makrillista. Lohennahkoja myös värjäämme, jolloin lopputulos on hieno. Kaikki korumme ovat uniikkia käsityötä, eikä kahta samalaista korua ole. Korupohjamme ovat pääosin allergiavapaata korumetallia sekä kirurgiterästä” kertoo Ari Laine. 

Meidät löytää Facebookista , nimellä: Annen & Arskan Korupaja. Sekä Instagramista nimellä: annenjaarskankorupaja. Myös verkkokauppa korujemme myyntikanavaksi on valmiina, sinne tästä Korukauppa

Yhteys myös:

Ari Laine / 040-5209074

arska.laine@hotmail.com

Kommentit