Kirjolohta Viitasaarelta

Jenna vaaput LohiAppaa - Kala-Harri nappaa


Retkinuotio antaa mahdollisuuden paistella makkaraa. Alueelle on tulossa tulipaikka myöhemmin

Rautu-Reiskan päänkohdalla oleva valopylväs on merkkinä myös hyvästä ottipaikasta


Viitasaari on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa. Viitasaaren keskustaa ympäröi Keitelejärvi.
Voitaisiin sanoa, että Viitasaaren vesiltä löytyy mahtavia pilkkikohteita luonnonvesistä, mutta löytyypä alueelta myös citykalastajien keidas. 
Nelostien vieressä, lähes kaupungin keskustassa on kahden Keitelejärven selän välissä noin hehtaarin lahdukka, jonka läpi sekoittuu Pihkuriselän ja Kymönselän kirkkaat vedet toisiinsa. 
Tämä lahdukka on verkoilla suljettu ja jo vuosikymmenien ajan paikkaa on muutaman yrittäjän toimesta pidetty kirjolohi-istutuksilla yllä. 
Nykyinen yrittäjä, Joonas Niskanen on kotoisin Viitasaarelta ja kun hänelle avautui mahdollisuus saada paikan vetovastuu, nuori mies otti "syötin ahnaaksi suuhunsa".
"Paikkaa pidetään yllä läpi vuoden, mutta talvikalastuspaikkana tämä on parhaimmillaan. Kesäisin heittopaikkoja on vähemmän, mutta kyllä silloinkin kalaa kohteessa pidetään" Joonas Niskanen kertoi toimittajalle vierailumme aikana. 
Kun kyse on kuitenkin kirjolohen pilkkikohteiden esittelystä, pysymme nyt vain talvikalastuksessa. 

Liikettä luotaimessa ja liikettä siimoissa

Ajelimme Rautu-Reiskan kanssa tammikuun loppupuolella Viitasaarelle ja paikka löytyi varsin helposti. Kahden sillan välinen alue on helppo saavuttaa ja parkkipaikalta ei tarvitse itseään hikeen kävellä onkipaikoille. 
Emme tienneet alueen ottipaikoista oikeastaan yhtään mitään, joten etsimme vanhoja reikiä ja teimme niille tienoille muutaman reiän valmiiksi. Aivan siihen lähtörannan tuntumaan, rantapaviljongin eteen. Vettä oli jään alla 3,5 metriä ja sehän riittää hyvin kirjolohen uida suorassa. 
Sen verran olin saanut Joonakselta vinkkiä, että kirkkaat lusikat ja oranssit liitsit ovat toimineet kalastajilla. 
Kalastuspaikassa ei ollut muita kalastajia, joten "teollisuusvakoilua" ei voinut tehdä, joten läksimme uittamaan kokeilumielessä mielestämme sopivia kirjolohipilkkejä. Eikä muuten koko päivänä tullut muita kalastajia, joten saimme pitää paikan aivan yksityiskäytössä. 
Laittelin testimielessä kaikuluotaimen käyttöön ja siinä näytöllä piipahti välillä kalojenpiirtoja. Epätasaisen tasaisesti luotain piippaili, joten kyllä siellä kalaa piti olla. 
Ehdimme onkia vajaa puolitoista tuntia, kun oranssiin Mutuliitsiin pärähti kala kiinni. Pienen väsyttelyn jälkeen sain näppini 1,3 kg kirjolohen päähän kiinni ja päivä oli pelastettu. 
Oranssi Mutu -liitsi toimii 


Tuosta tapahtumasta meni reipas tunti, kun modattuun Niko -morriin räppäsi kirjolohi kiinni. Morrissa oli pinkkipyrstö ja kuparikuula, oranssilla iskupisteellä. 
Kala kuitenkin karkasi pienen väännön jälkeen. 
Annoin kyseisen morrin Rautu-Reiskalle kokeiltavaksi ja hänellä siihen kävi vielä kala räppäämässä, mutta eipä pysynyt kiinni. 
Joonaksen mukaan paviljongin edusta on hyvää kalapaikkaa. Siitä viistosti kohti nelostietä on syvä 8 metrin monttu, josta myös ovat saaneet kaloja. Sitten paviljongista kohti länttä, siltaa kohti ensimmäisen valopylvään kohdalla on kivipenkka, jonka lähellä on myöskin ottipaikka. 
Kovin lähelle siltojen välistä virta-aluetta ei kannata mennä, ellei halua pilkkisaappaaseen viilennystä. 
Lopetimme onkimisen 6 tunnin yrityksen jälkeen ja hyvässä säässä oli ilo istua laskemassa ohikulkevia rekkoja. Keitele -rekkoja kulki eniten, sitten OAK -logolla varustettuja. 
Erämaapilkintään tottuneita saattaa autoliikenne nelostiellä hieman haitata, mutta emme ainakaan häiriintyneet ohi kohisevista autoista. On valintatilanne, minkälaisen kalapaikan etsii. 
Vahva suositus testiryhmän puolesta Jennan LohiAppaa -paikalle annetaan. Varsinkin paikkakuntalaisilla on lyhyt poikkeama käydä pilkillä nätissä paikassa. 



Kalastussäännöt:
Kalastuslupa on voimassa 12 tuntia  merkatusta alkamisajankohdasta laskien.
Lupa on henkilökohtainen. Yksi henkilö saa onkia kahdella vavalla yhtäaikaa, siten että vain yksi voi olla niin sanottu ootto-onki ja toinen aktiivionki. Yhdellä henkilöllä voi olla voimassa vain yksi kalastuslupa kerrallaan. Yhdellä kalastusluvalla saa ottaa 2 kalaa(Kirjolohi, siika ja taimen ovat kiintiökaloja).
Tämä kalastuslupa maksaa 18,00€ (sis.alv 24%) Kalastuslupa löytyy täältä.

Alle 15 vuotias nuori saa onkia samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen luvalla samaan saaliskiintiöön yhdellä aktiiviongella.

Kommentit