Toutainta Kuokkalankoskelta

 Toutaintykitystä 

Teimme perinteisen toutainreissun Kuokkalankoskille 7-9.5.2022. Odotukset olivat korkealla, sillä vettä joessa oli reilusti ja kaloja oli ollut liikkeellä jo. 
Ilma oli käynyt perjantaina todella lämpimänä ja toutain lämpöä rakastavana kalana silloin aktivoituu todella räväkästi vieheisiin ottavaksi. Ja sehän näkyi lauantaina varsin komeasti.
Lauantaiaamu alkoi väsyttämälläni, noin 3 kg toutaimella. Hieno vääntö päättyi lopulta haaviin ja valokuvaan. 
 

Siitä innostuneina vieheet lensivät ankarasti ratasuvannolla varsin tyyneen pintaan. Näimme muutamia rantakalastajia ja heillä oli jo upeita tapahtumia ollut ja sitten pääsimme todistamaan kahden, yli viiden kilon, toutaimen väsytystä ja haaviamista. Innostus kasvoi entisestään ja sitten Jari Tuiskunen räjäytti potin muutaman karkuutuksen jälkeen. Upea 6,060 kg toutain tarjosi mielettömän taistelun ja sain lopulta tyrkättyä haavin kalan eteen. 
Kala otettiin eräksi ja Jari savusteli toutaimen herkuksi äitienpäiväpöytään. Oli voittanut kuulemma savukirjolohen mennen ja takaisin tullen. 
Kun vesisade saapui päälle, kävimme ansaituilla päiväunilla ja sitten Rautu-Reiskan kanssa takaisin joelle. 
Eikä se ollut turha keikka, kun ensin Rautu-Reiska väänteli nätin, reilun kakkosen haaviin. 

Ja päivä jatkui kovana tykityksenä, kun Rautu-Reiskalla vielä reilu 3 kg kala kävi kuvauttamassa itseään, kunnes lopetimme pitkän kalastuspäivän. 
Sunnuntaina jatkoimme heti aamusta kalastusta ja eipä ollut tyhjä päivä sekään. Ensin Rautu-Reiska nappasi upean lahnan. 
Sitten minä pääsin vääntämään upean touhutaimenen kanssa melkoisen pitkään. Vaakaa ei ollut matkassa, mutta arviolta noin 5 kg kala pääsi takaisin jatkamaan kutuaan. 
Sen jälkeen todella pieni toutain kävi veneessä ja siitä ei ilkiä edes kuvaa laittaa. Emme tienneetkään että alle kiloisia toutaimia on olemassa. Kun noihin isoihin olimme jo ehtineet tottua. 
Teimme pitkän iltapäivän töitä, mutta ilma viileni iltaa kohti ja kalat passivoituivat täysin. Suunta siis majapaikkaan ja heti kohta unille. 

Maanantaina teimme aamulla pari soutua, mutta viileä yö varmisti ettei vavat taipuneet enää meillä. Ja sitten Reiskan piti lähteä kohti kotia, vaikkakin minä jäin kahden kaverin kanssa kalaan. 
Päivä lämpeni kuitenkin riittävästi ja sain tartutettua komean toutaimen vielä kerran ja tiukan väännön jälkeen kala pääsi haaviin ja kuvattavaksi. Paino arviolta reilusti yli 4 kg. 

Todella mahtavia kokemuksia saimme muistikorteillemme ja eiköhän sitä ensi keväänä taas aloiteta avovesikausi toutaimen kalastuksella. 
Kuokkalankosket löytyy infoa kalastuspaikasta. 
Kommentit