Puukko- ja lahjapaja Sami Ahti

 

Uniikkeja puukkoja ja lahjaesineitä

Suomessa on puukkopajoja kuin mustikoita metsässä. Olemmehan sellaista puukkojunkkarikansaa, joka vuosisatojen ajan on ratkonut monia ongelmia puukon avulla. Olkoon kyse pettyneestä kilpakosijasta, vedellä lantatusta pimeästä pullosta tai vaikkapa vaapunvalmistuksesta sekä pajupillin teosta, puukkoa on tarvittu hoitamaan ratkaisu valmiiksi.

Puukkomalleja on myös lukematon määrä. On lyhytteräisiä nysiä ja karmeita leukuja. Vuolupuukkoja, nylkypuukkoja, puukkoja ja puukkoja. Jokaisella sepällä lienee joku oma malli. Lisäksi teriä on taottu mitä moninaisimmista materiaaleista aina jo parituhatta vuotta sitten kehitettyihin, upeisiin Damaskiteriin.

Sama pätee terän lisäksi myös puukonkahvaan, vai miksi sitä kukin tahtoo kutsua. Kahvamateriaalit ovat muokkautuneet niistä tuohikahvoista visakoivuun ja siitä luuhun ja muihin upeisiin materiaaleihin. Uusimpana markkinoille on tullut valu-epoksi, jonka käyttö antaa mahdollisuuden koristella kahvoja monin eritavoin.

Puukkojen tupet voivat olla valettua muovia tai upeasti käsin maalattuja nahkatuppeja vaikkapa kalannahkasta.

Olkoon puukko sitten halpahallin alelaarista ostettu parin euron keklu tai artesaanityön huipennus upean terän ja näyttävän tupen kokonaisuus, puukolla on ollut ja tulee olemaan oma asemansa suomalaisen henkilön vyöllä. Olemmehan edelleen sitä puukkojunkkarikansaa, isiemme jalanjälkiä seuraamassa.

Tutustumme seuraavassa Sami Ahtiin, jonka taidonnäytteen tilasin itselleni ja sainkin käsiini uniikin puukon. Annetaan Samin esitellä itsensä ja katsomme kuvien myötä hänen työnsä satoa.

Puukko- ja lahjapaja Sami Ahti

Olen Sami Ahti, 1976 synnyin Hetassa Käsivarressa ja sieltä tiet johtivat useamman kaupungin kautta Nurmekseen.

Koulutuksestani voisin mainita, että olen useamman sortin timpermanni, eli puuseppäartesaani, eräopas, leipuri/kondiittori ja kiinteistönhoitaja.

Puuseppäkoulun aikana olin työharjoittelussa Hetassa -97 , siellä tein kuksia ja puukkoja sekä poronsarvi-tuotteita.

Viimeisen yhdeksän vuotta olen tehnyt puukkoja, kalapappeja, kuksia, kalannahka rusetteja ja koruja kotona pajalla.

Puukonkahva materiaalina käytän itse stabiloitua puuta ja sarvea sekä hybridipalikoita, toki unohtamatta perinteisiä materiaaleja. Kalan selkärankaa ja hampaita valu-epoksiin valamalla olen luonut uniikin puukonkahva/kalapappi tuotteen!

Valu-epoksi antaa erittäin paljon mahdollisuuksia kahvojen tekoon, sinne pystyy laittamaan melkein mitä vain.

Kalan ruotojen lisäksi olen käyttänyt eläinten kynsiä, luita, perhoja, uistimia, koruja yms. Mielikuvitus rajana tässä hommassa. Kalan selkänikamien käyttö lienee ainoana käytössäni ja se antaa puukonkahvalle todella upean luonteen. Asiakas voi tilata vaikka puukon ennätyslohensa selkänikamien kera, ne saadaan upeasti kahvan sisään.

Kuksien materiaalina käytän koivupahkaa.

Kalannahkaa olen käyttänyt puukojen tupissa koristeena ja kantolenkkeinä sekä jonkin verran koruissa. Kalannahkarusetit ovat uusin tuotteeni.

 Puukkojalahjapaja.fi

Face: Puukko ja Lahjapaja Sami Ahti

Luottovaappu elää elämäänsä kalapapin sisällä


Nyt saa kuksia


Metsästäjälle upea lahja

Damaskiterä on maailman terävin terä ja upea taideteosKalapappiin käy myös valu-epoksi varsiKalannahka taipuu upeaksi rusetiksi


Kirjoittajan oma puukko, jossa lohen selkänikamat upotettuna kahvaanKommentit