Carnilove koiranruokaa metsästyskoirille

 


Koiranruokintaan kannattaa panostaa

 

Suomessa on yli sata metsästyskoirarotua. Kennelliiton arvio vuosittain metsästyksessä käytettävistä koirista on 80.000 – 120.000 koiraa. Voidaan vaan miettiä, kuinka paljon rahaa liikkuu koiranruokabisneksessä. Eikä pelkästään raha ratkaise, vaan monet koiranomistajat tahtovat ruokinnassa panostaa laatuun.

Tässä artikkelissa paneudutaan omakohtaisiin kokemuksiin koiranruokinnasta tuolta 1980 -luvulta lähtien, jolloin ensimmäiset metsästyskoirat tulivat meidän talouteen. Sitä aiemminkin on kotonamme ollut koiria, mutta niiden ruokinnasta on hajanaisia mielikuvia. Luulen ja muistelen, että koirillemme tuolloin annettiin omasta ruokapöydästä jääneet tähteet. Olisikohan edes ollut tarjolla mitään muuta kuin Mustinmurkina -makkaraa, puhumattakaan mistään valikoiduista kuivamuonista. Tuskinpa vaan.

Kun mietitään metsästyskoiran ravinnontarvetta, koiran elimistö toimii ruoansulatuksen ja energian keräämisessä hieman eri tavalla kuin vaikkapa ihmisurheilijan. Tämän takia ei välttämättä kannata käyttää samanlaista ruokavaliota näiden kahden nisäkäsrodun kesken, vaan on haettava kumpaankin omat soveltuvuudet.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ihmisen polttoaine on hiilihydraatti ja koiralla rasva. Tämä siis ennen rasitusta. Koiran palautumiseen taas on sitten tärkeä saada hiilihydraattia, jota saa mm. palautusjuomista tai oikein valitusta ruokinnasta.

Lepokaudella metsästyskoiran ruuan valkuaispitoisuus saa olla hieman ylläpitotasoa korkeampi (23-25%), jolloin koiran lihasmassaa on helpompi ylläpitää.

Peruskuntokauden alussa siirrytään asteittain aerobista peruskuntoharjoittelua tukevaan rasvaisempaan 30/20-tyyppiseen ruokintaan (30% valkuaista ja 20-25% rasvaa). Mikäli harjoittelu on voimakkaasti kestävyyspainotteista, rasvan osuus saa olla 25-30% ja valkuaisen osuus n. 35%.

Metsästyskaudella ruokinta pysyy pääpiirteiltään hyvin samanlaisena kuin peruskuntokaudella. Kivennäis- ja hivenaineiden sekä vitamiinien, erityisesti antioksidanttien, riittävään saantiin tulee kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota.

Näiden ravintoaineiden pitää nykyisin löytyä laadukkaista kuivamuonista ja tuoreruoasta.

Koiran ruokinnan ja kevyen liikuntasuorituksen välisen ajan on oltava vähintään 12-14 tuntia ennen suoritusta, jotta mahalaukku ehtisi tyhjentyä. Erittäin kovaan metsästyssuoritukseen valmistauduttaessa tavoitellaan kuitenkin jopa 18-22 tunnin taukoa ruokinnan ja suorituksen väliin.

Koiran suorituskyky ei heikkene kestävyyttä vaativissa lajeissa, jos se ruokitaan kerran päivässä ja edellisestä ruokinnasta on kulunut jo lähes vuorokausi. Päinvastoin, koiran suorituskyvyn on todettu olevan jopa kaksinkertainen verrattuna tilanteeseen, jossa koira ruokitaan kolme, kuusi tai yhdeksän tuntia ennen suoritusta.

Carnilove True Fresh  Carnilove

Prima Pet Premium tuo maahan todella korkealaatuista kuivaruokaa koirille ja sain kokeiltavaksi jämtlanninpystykorvakoirallemme paria ruokaa tulevalle jahtikaudelle.

Kesäajalla olemme syöttäneet sille Carnilove True Fresh Fish–nappulaa, jossa on kalaa, omenaa ja kikhernettä. Siinä on myös lisänä inkivääriä, karpaloita ja sikuria. Carnilove Fish

Suurin osa kalasta on peräisin Pohjanmerestä tai Etelä-Böömin kalalammista. Kala on kasvatettu tai pyydetty ainoastaan kestävillä menetelmillä. Lisätyt kikherneet ovat kasviproteiinin ja kivennäisaineiden luonnollisia lähteitä, ja pitävät yllä tervettä aineenvaihduntaa. Omenista saa runsaasti kuituja, jotka ovat välttämättömiä ruoansulatuskanavan terveydelle. Inkivääri ja karpalo ovat tärkeiden antioksidanttien lähteitä, ja auttavat vahvistamaan luontaista vastustuskykyä, kun taas sikurijuuri täyttää prebioottien tarpeen sisältämänsä inuliinin ansiosta. Inuliini lisää probioottien määrää ja alentaa paksusuolen pH:ta. Inuliini myös nopeuttaa suoliston toimintaa. Prebiootit ovat puolestaan probioottien ruokaa, esimerkiksi vaikeasti hajoavia kuituja. Niiden avulla probiootit selviävät suolistossa taistellessaan elintilasta muiden mikrobien kanssa. Avaruustiedettäkö, vai ei? No ei, vaan tarkkaan tutkittua tietoa, miten koiran elimistö voi hyödyntää parhaiten ruoasta saatavat ainesosat.

Koostumus kertoo seuraavaa: Tuore kala (60 %), herne, kananrasva (säilötty tokoferoleilla), kikherne (4 %), kuivattu omena (4 %), punainen linssi, kurpitsa, lohiöljy (3 %), luonnon aromi, porkkana, kuivatut munankuoret, limaskaproteiini (0,5 %), spirulina (0,3 %), kuivattu tyrni (0,2 %), kuivattu inkivääri (0,1 %), kuivattu mustikka (0,1 %), kuivattu rosmariini (0,1 %), kuivattu karpalo (0,1 %), kuivattu timjami (0,1 %), glukosamiini (0,026 %), vihersimpukka (0,025 %), kondroitiinisulfaatti (0,016 %), panimohiiva (mannan-oligosakkaridien lähde, 0,015 %), sikurijuuri (frukto-oligosakkaridien lähde, 0,01 %), yucca schidigera (0,01 %).

Raakavalkuainen 25,0 %, rasvasisältö 15 %, kosteus 10,0 %, raakatuhka 7,0 %, raakakuitu 4,0 %, kalsium 1,3 %, fosfori 0,9 %, natrium 0,5 %, omega-3-rasvahapot 0,6 %, omega-6-rasvahapot 1,6 %, EPA (20:5 n-3) 0,15 %, DHA (22:6 n-3) 0,2 %.

Eli tuota on lepokaudelle juuri sopiva ravinto vähäisen rasvan ansiosta, mutta silti riittävä tuottamaan energiaa kunnon ylläpitoa varten.

Metaboloituva energia 3,670 kcal/kg

Kun jahtikausi alkaa, syötämme koirallemme Carnilove True Fresh Beef-nappulaa, jossa on lihaa, kurpitsaa ja hernettä. Lisänä tyrniä, munankuoria ja rosmariinia.  Carnilove liha-ateria 

Suuri osa lihasta on peräisin maatiloilta ja paikallisista lähteistä. Liha on peräisin ihmisenkin ravinnoksi hyväksytyistä eläimistä. Lisätyt herneet ja munankuoret sisältävät kivennäisaineita, jotka ovat tärkeitä luuston mineralisaatiolle. Kurpitsa sisältää runsaasti kuitua, joka tukee ruoansulatusjärjestelmän terveyttä ja takaa tärkeiden ravintoaineiden tehokkaan imeytymisen, kun taas tyrnillä ja rosmariinilla on antioksidanttisia vaikutuksia, jotka suojaavat kehoa vapaiden radikaalien haittavaikutuksilta.

Koostumus kertoo seuraavaa: tuore naudanliha (60 %), herne, naudan rasva (säilötty tokoferoleilla), kurpitsa (4 %), kikherne, kuivattu omena, punainen linssi, luonnon aromi, lohiöljy (1 %), porkkana, kuivatut munankuoret, limaskaproteiini (0,5 %), spirulina (0,3 %), kuivattu tyrni (0,2 %), kuivattu inkivääri (0,1 %), kuivattu mustikka (0,1 %), kuivattu rosmariini (0,1 %), kuivattu karpalo (0,1 %), kuivattu timjami (0,1 %), glukosamiini (0,026 %), vihersimpukka (0,025 %), kondroitiinisulfaatti (0,016 %), panimohiiva (mannan-oligosakkaridien lähde, 0,015 %), sikurijuuri (frukto-oligosakkaridien lähde, 0,01 %), yucca schidigera (0,01 %).

Raakavalkuainen 26,0 %, rasvasisältö 19 %, kosteus 10,0 %, raakatuhka 6,5 %, raakakuitu 4,5 %, kalsium 1,3 %, fosfori 0,9 %, natrium 0,3 %, omega-3-rasvahapot 0,2 %, omega-6-rasvahapot 1,3 %, EPA (20:5 n-3) 0,5 %, DHA (22:6 n-3) 0,1 %.

Tässä on rasvapitoisuus isompi ja siksi siinä on sitä koiran polttoainetta riittävästi jahtikaudelle. Metaboloituva energia 3,840 kcal/kg

Useammalle koiranomistajalle nämä edellä mainitut luvut ja hienot nimitykset eivät kerro mitään, mutta kun tarkemmin tutkii dataa vaikkapa netistä, niin kuviot alkavat pikkuhiljaa avautua.

Koira on kuitenkin lähes täydellinen ”tappokone”, vain susi on koiraakin tehokkaampi metsästäjä. Koiraeläimet ottavat suurimman osan ravinnostaan luonnosta ja liha muodostaa prosentuaalisesti suurimman määrän ravinnosta. Lihaa on myös kala, jota koiraeläimet syövät innokkaasti. Esim. meidän koiramme saa kesän aikana runsaasti lohen selkärankoja ja lohenpäitä. Ei toki raakana, mutta keitettyinä ne uppoavat nopeasti nälkäiseen suuhun.

Tarkkaa seurantaa

Kesän ajan 11-vuotias jämtlanninpystykorvakoiramme söi hyvällä ruokahalulla tuota kalalla höystettyä ruokaa. Syksyä kohti mentäessä vaihdoimme rasvaisempaan liharavintoon, sillä rankat hirvenmetsästysreissut voivat venyä liki vuorokauden mittaisiksi. 

Mitään ongelmia ei ruokavalion vaihto tuottanut kesällä. Aiemmin käytetty vähärasvainen ravinto toimi moitteetta, mutta niinpä se tämä uusikin ravinto alkoi heti toimia koiran elimistössä.

Ruokinta juuri ennen rasitusta lisää koiran elopainoa, koska mahalaukun ja suoliston sisältö lisääntyvät. Lisäksi ruokinta nostaa veren insuliinipitoisuutta, mikä estää koiraa käyttämästä tehokkaasti rasvoja energian lähteenä, jolloin koira väsyy nopeammin metsäreissulla. Rasvathan ovat metsästyskoiran tärkein energianlähde.

Ruokimme koiramme iltapäivästä noin klo 16.00 maissa eli kerran päivässä. Tämä tyyli on toiminut toistakymmentä vuotta ja tukee myös jahtikautta, kuten edellä on kerrottu.

Jahtiin mennään täysillä energioilla ja tyhjällä mahalla. Tällä tyylillä pidetään yllä koiran luontaista metsästysviettiä ja suljetaan pois mahdolliset mahalaukun kiertymiset.

Onhan selvää, että jos on maha täynnä, eipä sitä intoa liikkumiseen liiemmälti ole.

Kun ajatellaan ruoka-annoksia, niin annoskoot ovat maltillisia. Kun koira painaa esim. 35 kg, joka on isokokoisen jämtlanninpystykorvauroksen keskipaino, niin Carnilovea laitetaan kuppiin noin 300 g. Eli noin 1% koiranpainosta. Vastapainona voidaan miettiä omaa kroppaa. Painan noin 90 kg ja kun syön 900 g jämerää ruokaa, niin varsin pitkään pystyn tietöntä taivalta läpsyttelemään. Eli varmasti prosentti koiranpainosta riittää tuottamaan tarvittavan energian työskentelyyn.

Nyt on menty tällä ruokinnalla syyskuun loppupuolelle. Vanha koira jaksaa työskennellä pitkänkin päivän, vaikka tietenkin melkoisen väsyneenä lopulta koira autoon saadaan. Ikä alkaa tietenkin vaikuttaa, mutta sitä vaikutusta voidaan laadukkaalla ruoalla vaimentaa.

Palautusjuoma helpottaa koiran palautumista ja tämä Carnilove -ruoka maistuu kyllä todella hyvin.

Monesti ruoan imeytyminen ja vaikutus näkyy koiran ulosteesta. Minä isompia kasoja, sellaisia karvahatunkokoisia, jos koira vääntää, on selvää, että ruoka ei toimi.

Meillä kookkaasta koirasta lähtee pari kasaa päivässä ja ne ovat todella napakoita ja pieniä. Näkyy siis ruoasta saadun energian toimivuus lihaksistossa, ei suolistossa.

Jatkamme koko ajan ”tieteellistä” tutkimusta koiranruokinnassa. Hyvältä näyttää tällä hetkellä ainakin.

Lurpsis lörpsis, joka saa maistaa

Kun pitkäjalka lähtee taipaleelle, pitää koirassa olla potkua seurata perässä.

Yhteystiedot täältä löytyy PRIMA PET PREMIUM OY

Nyt saatavilla Peten koiratarvike 

Kommentit