Kirjolohta Lokinlammelta

 Lokinlammen lohikeidasNurmeksessa sijaitseva Lokinlampi on kieltämättä Pohjois-Karjalassa sijaitsevista kirjolohipaikoista todellakin keidas (Lokinlampi.) Kaksi kirkasvetistä lampea hiekkaharjujen välissä kätkevät jääkannen alle riittävästi pilkittävää ja rannoilla hirsimökit tarjoavat hyvät puitteet majoittua pitemmänkin kalastusreissun ajaksi. 
Lähes 30 vuotta Lokinlammet on tarjoillut kalastusmahdollisuuksia ja hyvin on kalastajat lähialueilta ja hieman kauempaakin osanneet ajella kerta toisensa jälkeen kokeilemaan kalaonnea. 
Olen vieraillut Lokinlammella useita kertoja näiden vuosikymmenten aikana ja jälleen kerran läksimme tutustumaan kaveriporukalla tämän talven syöntiin, kun sääkin näytti asettuvan nätisti nollantietämiin pakkasen suhteen. Kerrankin näin, sillä on meitä poloisia siunattu monilla testireissuilla myös pakkasella ja lumituiskulla. 
Joulukuun puoliväliin sijoittuneella testireissulla kokeiltiin uusia kirrepilkkejä ja verrokkina käytettiin tietenkin vanhoja, tuttuja ottipelejä. 
Ja niinhän siinä tällä kertaa kävi, että vanhat tappopelit voittivat kisan 2-0. 
Emme kuitenkaan heitä kirvestä kaivoon uusien kirrevieheiden kanssa, vaan annamme niille peliaikaa seuraavilla reissuilla. Sen verran mielenkiintoisia tuotteita on rasioissa, joten uskoa niihin löytyy. Uutuuspilkit

Tarkka aikataulu

Aloitimme pilkkihommat tiistaina ylälammelta ja kävelimme tuttuun "mäntyniemeen". Siinä ongimme muutaman tunnin ja saldona pari ns. tärppiä Rautu-Reiskan uittamaan lusikka-mutuliitsi kompoon. Epäilimme tärppien olleen koukuttomaan lusikkaan, mutta varmuutta siihen ei tietenkään saatu.
Siirryimme siitä sitten alalammelle, sillä Jorma tuli kalalastin kanssa ja tahdoimme selvittää, kuinka hyvin juuri lampeen laitettu kala nappaa vieheisiin. Sitä testiä tuli koettamaan noin kymmenkunta muuta onkijaa, joten otanta oli melkoisen kattava. Kirreistutus
Jorma laski 27 kirjolohta lampeen ja keskipainoa kaloille oli kertynyt 1,7 kg. Eli melkoisia siimanvinguttajia pääsi uimaan kohti pilkkijöiden tarjouksia, tai sitten ihan muualle. 
Useat kaikuluotaimet kertoivat kalojen vilahtelevat sinne ja tänne, mutta jostain syystä yksikään vapa ei taipunut tärpin merkiksi. Ei aivan heti, mutta noin puolituntia istutuksen jälkeen erään pilkkijän vapa taipui ja lusikkauistin löytyi lopulta jäälle nousseen kalansuusta. Eli jotain sieltä sentään löytyi. 
Itse uittelin jo oranssia Mutu-liitsiä ja taipuihan se lopulta minunkin vapa. Hartsan kirre
Pientä vääntöä ja sain lopulta kalan jäälle. Painoa kertyi kalalle lähes sen keskipainon verran, 1,650 kg. 
Saantiaika melkoisen tarkasti 14.25. 
Muuta ei tullutkaan, joten pääsimme lämpimään mökkiin saunomaan ja pelaamaan suosittua Afrikan Tähti peliä, jonka parissa menikin lopulta 6 tuntia. 
Uusi aamu valkeni upeana ja olimme toiveikkaina alalammella eilisen istutuksen jälkimaininkeja odottaen. 
Tuntikausia tuijotimme mustaa reikää ilman isompia tapahtumia. Saattoi olla yksi karvapyrstön maistelu tai sitten ei. 
Aurinko nousi upeasti harjun takaa ja taivas sinistyi nätisti. Hieman pakkanen kiristyi, eli kääntyi nollan puolelta pariin asteeseen. 
Puolilta päivin kävimme makkaranpaistossa ja kun kodasta tulimme takaisin jäälle, ulkona satoikin lunta. Oho, kylläpäs keli vaihtui nopeasti. 
Iltapäiväksi läksin kokeilemaan ylälampea ja Rautu-Reiska ja Jari Tukiainen jäivät onkimaan eilisiä kaloja. 
Lumisade loppui ja heiluttelin samaa oranssia Mutu-liitsiä ja niinpäs se vapa taipuikin tomerasti. Sain väsyteltyä virkeän kirjolohen avantoon ja siitä napsista sormilla kala jäälle. Ja kellonviisarit osoittivat saantiajaksi 14.21. Eli melkoisen tarkasti ottien väli oli 24 tuntia, 4 minuuttia vaille. 
Joten jos tahdotte saada kalaa oransssilla Mutu-liitsillä, niin jäälle klo 14.15 ja siinä houkuttelua 10 minuuttia ja kala napsahtaa kiinni. Helppoa, eikö vain.
Lokinlampi saa edelleen vahvan suosituksen kirjolohipaikkana. Mökit ovat siistejä ja kalaa lammessa on. Jorma istuttaa kuitenkin vuoropäivinä kaloja kumpaankin lampeen. Loppu onkin kalastajien käsissä. Jotkut saavat enemmän ja jotkut vähemmän. Eikähän kalastuksen pidäkään olla helppoa. Jos helpon kalan tahtoo saada, K-marketin matalikko on silloin paras ottipaikka. 
Sinne menee komeita kirjolohia kalastajien kiusaksi

Alalammella kodassa on hyvä paistella välimakkarat

Kovasti on yrittäjiä kaloja narraamassa

Ylälammelta nappasi 1,550 kg kala oranssiin liitsiin

Alalammen 1,650 kg kala söi oranssia liitsiä


Kalastusluvat
– 3 tuntia, 1 lohikala, 13e
– 10 tuntia, 2 lohikalaa, 16e
– 24 tuntia, 3 lohikalaa, 20e
– Lisävapa 8e

Mökkien vuokra alkaen 85e/vrk

Kommentit